אנחנו הישראלים, אשכנזים ומזרחיים כאחד, יש לנו מן המשותף – כולנו אוהבים את האוכל שלנו עם הרבה מלח. לא דופקים חשבון בזמן הבישול ולא בשעת הארוחה. אם שוטר היה מגיע אלינו הביתה עם ינשוף מיוחד שבודק מליחות כולנו היינו מקבלים צו הרחקה מהמלחייה למשך 30 יום לפחות. רובנו צורכים המון מלח מבלי להיות מודעים לנזקים הבריאותיים הטמונים בכך: מחלות לב, שבץ, לחץ דם, מחלת כליות וצרות אחרות. רוצים להתחיל עם תזונה נכונה? תיגמלו קודם כל מהמלח!
רק 15% מהמלח שמגיע לאוכל שלנו הוא מהמלחייה. 75% (!) מגיעים מהמזון המוכן והמתועש, ו-10% מהמזון הטבעי. עוד לפני שאנחנו בכלל ממליחים האוכל שלנו כבר מלוח ממילא, כך שעדיף להוריד במינונים ויפה שעתיים קודם. מעבר לכך, כשאנחנו ממליחים בצורה מוגזמת אנחנו גורמים לשינוי בסף הרגישות שלנו למלוח. זו תחושה שהיא הרי יחסית. מאוד כדאי לפקוח עין על כמות המלח כשמדובר בתזונה של תינוקות וילדים. אם נרגיל את הילדים מלכתחילה לא לאכול מלוח, הם לא יחפשו את המלחייה בכל ארוחה.
משהו שהרבה אנשים מתלבטים לגביו הוא האם להוסיף מלח לאוכל תוך כדי בישול או כשהוא כבר מוכן. ההמלצה של הדיאטנים היא להמליח כשהאוכל כבר מוכן, כיוון שממליחים את שטח הפנים של המנה ולמעשה הלשון מרגישה קודם כל את המלח, וזה גורם לנו להשתמש בפחות.
ויש תחליף ראוי למלח בתיבול המזון – עשבי תיבול טריים או מיובשים. יש להם טעם בשפע ויש להם ערכים תזונתיים בריאים שתורמים למי שחשובה תזונה נכונה. עדיף למשל בסלט לשים יותר מיץ לימון כך שיודגשו הטעמים הטבעיים של הירקות וכך יהיה פחות צורך במליחות. ואם כבר, עדיף פלפל על מלח. בפלפלייה יש פחות חורים ובכל ניעור יוצאת כמות נמוכה יותר של מלח.
לטובת מי שרוצה להוריד במינון, חשוב לזכור שיש המון מלח לא רק במלח עצמו אלא גם באבקת מרק, ברטבים, במאכלים קפואים ועוד. את כל המאכלים הללו כדאי להכין מבלי להוסיף להם מלח נוסף. נסו להסתפק בטעם שמגיע ביחד אתם. ומקסימום, שלבו עשבי תיבול בחגיגה הקולינרית.
מסקר שנערך לאחרונה על ידי "ידיעות אחרונות" עולים ממצאים מדאיגים ביותר בנוגע להרגלי המליחות של הישראלים: ב-31% מהמשפחות ממליחים את המזון גם בבישול ובנוסף כאשר המנה מוכנה (וויי זמיר), בקרב רוב המשפחות – 51% – ממליחים את האוכל הזמן הבישול, ב-9% מבתי האב מוסיפים מלח רק כשהמנה מוכנה ורק ב-9% מהבתים לא ממליחים בכלל. כאמור, ממצאים לא להיט בכלל.
כל מה שצריך זה מודעות בשביל להצליח להוריד באופן מהותי את כמויות המלח במזון הביתי. זה נשמע מסובך למי שרגיל, אבל בסך הכול יש לנו שליטה על זה, וזה סוד העניין. עם הזמן פשוט מתרגלים. תנסו, כדאי לכם!