בעוד שחלק ניכר מהניתוחים הפלסטיים מומלץ רק לאחר תום תקופת ההתבגרות, ניתוח הצמדת אוזניים הוא ניתוח כירורגי עם יתרונות ברורים בגילאים צעירים.
המטרה של ניתוח הצמדת אוזניים היא לתת מענה למי שסובל מאוזניים בולטות או לא סימטריות. באמצעות ניתוח כירורגי ניתן כיום להקטין את גודל האוזניים או להצמיד אותן לקרקפת, וכך לשפר את המראה החיצוני של המטופל. ניתן לומר שמטרה זו משותפת לרוב הניתוחים הפלסטיים, אולם בניגוד לניתוחים אחרים כמו ניתוחי חזה או ניתוחי אף, ניתוח הצמדת אוזניים מתאים גם לילדים שעוד לא סיימו את תקופת ההתבגרות.
באילו גילאים מדובר?
הניתוח מבוצע בטווח גילאים הנע בין חמש לחמש עשרה שנים, אם כי ניתן לבצעו גם בגילאים מבוגרים יותר. בגיל חמש אפרכסת האוזן בדרך כלל סיימה להתפתח והיא מצויה בגודלה הסופי ולכן ניתן לבצע את הניתוח מבלי לחשוש לשינויים פיזיולוגיים עתידיים.
מה החשיבות של ניתוח זה?
ילד הסובל מאוזניים בולטות עלול להפוך ללעג בעיני הסביבה. החשיפה התמידית לעלבונות יכולה לפגוע באופן משמעותי בדימוי העצמי המתפתח של הילד ולגרום לו להיסגר ולהתרחק. השלכות אלו יכולות ללוות אותו לכל החיים ולכן יש גישה הטוענת שבמקרה של אוזניים בולטות בילדים, חשוב לבצע את הניתוח מוקדם ככל שניתן, במגבלות הגיל הקיימות כמובן. אולם, ייתכן גם מקרה הפוך, בו הילד כלל אינו חש שיש משהו שונה במראה אוזניו והוא אינו מודע להערות של הסביבה, כפי שקורה לא פעם בגילאים צעירים. במקרה כזה הרצון לעבור את הניתוח יכול לבוא דווקא מכיוון ההורים.
השלב הראשון בדרך לניתוח
השלב הראשון הוא לקבוע תור לכירורג פלסטי מומחה, שיוכל לבדוק את הילד ולראות האם קיימת בעיה או שמדובר בתחושות לא מוצדקות של הילד ו/או ההורים. בדרך כלל מרחק של 2 ס"מ ומעלה מקצה האוזן עד הקרקפת הוא אינדיקציה לאוזניים בולטות, ובמקרה כזה הרופא יכול להמליץ על ניתוח.
בנוסף, במהלך הביקור, הרופא יברר אודות ההיסטוריה הרפואית של הילד וייתכן שאף יפנה אותו לבדיקות כלליות. לאחר מכן הרופא יעריך את מצב האוזניים ויסביר אודות שיטת הניתוח והתוצאות הצפויות.
לסיום, במידה והוחלט על ניתוח, הרופא ייתן הנחיות שצריך לבצע לפני הניתוח, כיצד להתכונן ומתי תיערך פגישה עם הרופא המרדים.
ניתוח הצמדת אוזניים – כדאי שתדעו
ניתוח הצמדת אוזניים מתאים לבנים ובנות כאחד, והוא מבוצע בדרך כלל בהרדמה מלאה, במיוחד בגילאים צעירים. מבחינת סיבוכים אין צורך לחשוש מפגיעה באיכות השמיעה של הילד או במנגנון שיווי המשקל.
לאחר הניתוח תונח תחבושת שתקיף את הראש והאוזניים. תחבושת זו תוסר יממה לאחר הניתוח ותוחלף בתחבושת עדינה יותר שתישאר לשבועיים- שלוש. מטרת התחבושת היא למנוע הזיהומים, לקבע את האוזן ולמנוע חיכוכים. ייתכנו כאבים קלים, תחושת אי נוחות ורגישות באזור המנותח.
חשוב להכין את הילד לקראת הצפוי לו, כדי להפחית את החרדות ולעודד אותו לשתף פעולה. לכן, אל תוותרו על קבלת מידע מלא ומענה לשאלות מאת הרופא המטפל.