הרבה אנשים חושבים שלטבעונים אין מה לאכול, שטבעונים חיים על אגוזים ובוטנים, שטבעונים לא יודעים מה זה להתפנק על קינוח מטמטם. ככה חשבו גם בכיתה של הבת הקטנה שלי. מאז שהחלטנו במשפחה להפוך לטבעונים הרבה סדרי עולם השתנו. באזור שלנו אין הרבה מסעדות טבעוניות אם בכלל, ומבחר המנות שאנחנו יכולים לאכול במסעדות הוא דיי דל, אז התחלנו להפעיל את היצירתיות ואת חוש הבישול שלנו. בעלי מעולם לא בישל עד שהפכנו לטבעונים. זו הייתה בשבילו חוויה קשה בהתחלה, אבל עם הזמן הוא התאהב במטבח ולא פעם כשאני חוזרת הביתה הוא מפתיע אותי ואת הילדים שלנו עם ארוחת ערב מיוחדת.
אין ספק שאם רוצים להיות טבעונים צריך להתוודע לקסמי המטבח הביתי ולא לסמוך רק על מה שיש למסעדות להציע. אמנם יש היום הרבה יותר מסעדות טבעוניות מאשר בעבר אבל הן מרוכזות בעיקר באזור המרכז ואם גרים במושב בצפון, כמונו, אז היציאות למסעדות הולכות ופוחתות, ומצטמצמות בעיקר לימי כיף מרוכזים בתל אביב.
נחזור אל הבת קטנה שלי. היא מאוד מתבאסת ללכת לחברות ולגלות שאין לה מה לאכול אצלן, וגם החברות חושבות, ובמיוחד האימהות שלהן, שאנחנו גוזרים על הילדה עולם נטול מתוקים וקינוחים. קינוחים אגב הם חולשה קשה של מסעדות, גם של מסעדות טבעוניות, תמיד מציעים בתפריט אותן מנות משמימות כמו בננה לוטי וכדומה. עם זאת, כשהתחלתי להתעמק בעולם הבישול גיליתי שיש המון אפשרויות קולינריות שניתן להכין בבית. עשיתי שיעורי בית והיום אני יכולה ממש להכין בבית שלי קונדיטוריה!
אז החלטתי להפתיע ולהביא להם לכיתה ביום ההולדת שלה שלל קינוחים טבעוניים שאני מכינה לה בבית. היה לילדים כל כך טעים, וגם למורה הגרגרנית… שלמשך דקות ארוכות של הנאה כולם שכחו שהם אוכלים פאר יצירה טבעונית. חשבתי לחלוק אתכם כמה מתכונים טבעוניים מהקינוחים שהכנתי, כדי שגם אתם, טבעונים או לא טבעונים, תוכלו להכין וליהנות. קבלו מתכונים שקל להכין והרבה יותר קשה להיפרד מהם כשהם נגמרים:
מלבי קוקוס אלוהי
קודם כל, מה צריך?
כמות שתספיק ל-8-10 כוסיות קינוח קטנות:
1 פחית (400 מ"ל) קרם קוקוס
1/3 כוס (70 גרם) סוכר לבן
1/2 כוס (60 גרם) קורנפלור
1 כף מי ורדים (שימו לב: אם משתמשים בתמצית ורדים, הכמות יורדת ל-1/2 כפית)
1/2 1 כוסות מים (לבישול הראשוני)
1/2 כוס מים (לקורנפלור)
חופן אגוזים שבורים לקישוט
ועכשיו, איך מכינים?
1. שמים בתוך סיר את קרם הקוקוס, 1 כוסות מים ואת הסוכר. מבשלים ובוחשים תוך כדי על להבת אש בינונית במשך כחמש דקות עד לסף של רתיחה.
- במקביל מערבבים היטב את הקונפלור עם חצי כוס מים.3. יוצקים את תערובת הקונפלור לתוך הסיר שנמצא בו קרם הקוקוס וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב עקבי, מעל להבת אש בינונית-נמוכה במשך עד דקה, או עד שהתערובת מקבלת מרקם סמיך ומבעבעת בבועות גדולות.
- מוכן? יופי, מסירים מהאש ומוסיפים מי ורדים. מערבבים היטב באמצעות מטרפה או על ידי בלנדר ידני כדי להגיע למרקם אוורירי נטול גושים.
- שופכים את התערובת האווירית שמתקבלת לתוך כוסות ומניחים לה להצטנן לגמרי. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר כדי שהמטעמים יתייצבו למשך 4 שעות לפחות. אפילו שמתים כבר לאכול, צריך להצטייד בסבלנות! היא משתלמת!
- בוזקים מעל המעדן המוכן קומץ אגוזים שבורים והמעדן מוכן ומזומן להגשה.
עוגת שוקולד צ'יפס טבעונית
קודם כל, מה צריך?
כמות שתספיק ל-2 תבניות איגליש קייק:
250 מ"ל חלב סויה
2 כפות חומץ רגיל
170 גרם (2/3 כוס ועוד כפית) רסק תפוחי עץ
150 מ"ל (2/3 כוס) שמן קנולה
140 גרם (1 כוס + 2 כפות) קמח מלא
150 גרם (1 כוס + כף) קמח רב תכליתי
200 גרם (1 כוס) סוכר לבן
15 גרם (1/2 1 שקיות) אבקת אפיה
1/2 כפית מלח
1 כפית קינמון
70 גרם (2/3 כוס) אגוזים קצוצים
140 גרם (2/3 כוס) שוקולד צ'יפס
בשביל הציפוי:
100 גרם שקדים פרוסים
1/2 כוס סירופ מייפל
ועכשיו, איך מכינים?
- מכינים את התנור לחום של 170 מעלות.
- שופכים לקערה את חלב הסויה והחומץ, מערבלים היטב ומשהים בפינה למשך 2 דקות.
- מוסיפים לקערה את השמן ואת רסק התפוחים ומערבבים טוב טוב באמצעות כף עץ.
- עכשיו מכניסים לתמונה את החומרים היבשים: שני סוגי הקמח, סוכר, מלח, קינמון, אבקת אפייה ומערבבים היטב. שמים גם גם את האגוזים והשוקולד צ'יפס וממשיכים לערבב עד שמתקבלת תערובת בעלת מרקם אחיד נטול גושים.
- יוצקים את התערובת לשתי תבניות אינגליש קייק משומנות ובוזקים מעל שקדים.
- שלב האפייה: אופים במשך כ-40 דקות עד שהעוגות מוכנות. מוציאים מהתנור ומיד מתחילים להבריש בסירופ מייפל.
- בתיאבון!