הכול על בדיקת ספירת דם
בדיקת ספירת דם סדירה היא אחת הדרכים החשובות ביותר לעקוב אחר הרווחה הגופנית הכוללת שלכם.
בדיקות שמבוצעות בפרקי זמן שגרתיים יכולות לאפשר לכם לראות את האופן בו גופכם משתנה לאורך זמן, ולהעצים אתכם לקבלת החלטות מושכלות לגבי בריאותכם.
באיזו תדירות מומלץ לעבור בדיקות ספירות דם שגרתיות
הרופא בדרך כלל ימליץ לכם לעבור בדיקת ספירת דם שגרתית לפחות פעם בשנה, בערך במקביל לבדיקה הגופנית השנתית שלכם. אבל זה המינימום היחיד. ישנן כמה סיבות עיקריות לכך שתרצו לבצע בדיקות אלו לעתים קרובות יותר:
אתם חווים תסמינים חריגים ומתמידים
אלו יכולים לכלול כל דבר, החל מעייפות, ועד לעלייה שאינה תקינה במשקל, וכלה בכאבים חדשים במקומות שונים בגוף.
אתם רוצים לשפר את בריאותכם
הכרת רמות של מרכיבי דם שונים, כגון כולסטרול HDL ו-LDL, יכולה לאפשר לכם לשנות את הרגלי התזונה או תוכנית הכושר שלכם על מנת להפחית הרגלים שאינם בריאים, שאולי אתם אפילו לא מבינים שהם לא בריאים.
שינוי התזונה יכול גם למקסם את החומרים המזינים שאתם מכניסים לגופכם, ועוד יתרונות בריאותיים חשובים.
אתם רוצים להפחית את הסיכון למחלות או סיבוכים
בדיקת ספירת דם קבועה יכולה לתפוס את סימני האזהרה של כל מחלה כמעט, בשלב מוקדם. ניתן לאבחן מצבים בריאותיים רבים שנוגעים לב, לריאות ולכליות, באמצעות בדיקות אלו.
חשוב להתייעץ תחילה עם הרופא אם ברצונכם לעבור בדיקות מסוימות בתדירות גבוהה יותר מפעם בשנה.
למה חלק מהבדיקות דורשות צום?
כל מה שאתם אוכלים ושותים מכיל ויטמינים, חלבונים וחומרים מזינים אחרים שיכולים לגרום לתוצאות שגויות הקשורות בדם, ולהצביע על רמות גבוהות או נמוכות באופן זמני.
הצום למשך 8-12 שעות עוזר להבטיח שתוצאות בדיקת ספירת דם נקיות ממשתנים אלה, מה שהופך את תוצאות הבדיקה שלכם למדויקות ככל האפשר.
כמה זמן לוקח לקבל את התוצאות
התוצאות עשויות להגיע כעבור מספר שעות עד מספר ימים, תלוי אם ביצעתם את הבדיקות בקופת חולים או במעבדת בדיקות פרטיות.
משך זמינות התוצאות תלוי במעבדה הספציפית בה אתם נבדקים, או בכמות הבדיקות שאתם מבצעים בבת אחת. אם תזמינו מספר בדיקות, יתכן שלא תקבלו את התוצאות המלאות עד לסיום כל הבדיקות. לפעמים מעבדה משחררת תוצאות לרופא בלבד, שבודק אותן ואז דן איתכם לגבי הממצאים.
מי מזמין בדיקת ספירת דם?
הרופא בדרך כלל מזמין עבורכם בדיקת ספירת דם במהלך בדיקה גופנית או פגישת ייעוץ המיועדת למצב בריאותי מסוים. הרופא יכול לייעץ לכם גם איך לבחור מעבדה פרטית אמינה לביצוע בדיקות, שמנוהלת היטב ומאפשרת לכם לבצע את הבדיקות במלוא הנוחות.
אפשר להזמין בדיקות משלכם ללא רופא, אך זה לא מומלץ, אלא אם כן עברתם ייעוץ של מומחים במעבדת בדיקות פרטיות, שייעצו לכם לעבור את הבדיקות, על סמך נתוני ההיסטוריה הרפואית האישית שסיפקתם להם.
עוד אתרים שיעניינו אותך:
אתר בפנטן – להגן על עור תינוקך
מסע טיפוס הרים אל ההר המסוכן באירופה – ראיון עם יורם קראוס