קונדילומה בפות – אבחון וטיפול
קונדילומה היא למעשה יבלת המופיעה באיבר המין – בפות. הקונדילומה בדרך כלל מופיעה כגידול קטן מאד, שגודלו נע בדרך כלל בין מילימטר אחד למספר מילימטרים. היא יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות אך לרוב היא מזכירה במראה שלה ובטקסטורה שלה כרובית קטנה. קונדילומה מופיעה אצל נשים באיזור הפות לאחר חשיפה לוירוס הפפילומה, המוכר גם בשם וירוס HPV. חשוב לציין שהיבלות לא מופיעות תמיד ויכולה להיות הידבקות בוירוס הפפילומה גם בלי שתופיע קונדילומה בפות.
חשוב לציין שהופעת קונדילומה היא נפוצה מאד וכיום ניתן למנוע את הופעתה על ידי חיסון נגד וירוס הפפילומה. החיסון ניתן על ידי רופא הנשים ובייעוץ מלא שלו ומומלץ לנשים ונערות מגיל ההתבגרות ואילך. מומלץ למנוע את הופעת הוירוס ולהתייעץ עם רופא הנשים כבר בגיל ההתבגרות לפני שמתחילים בפעילות מינית.
אבחון הקונדילומה
אבחון של קונדילומה באיזור איבר המין הנשי היא פשוטה. לרוב ניתן לאתר את הקונדילומה במגע פשוט עם איבר המין כאשר חשים ביבלת בעלת מרקם שונה. במקרה זה מומלץ כמובן לפנות לרופא הנשים ולקבוע תור לאבחון רפואי מקיף. במהלך האבחון יסקור הרופא את איזור הפות ויאבחן כי אכן מדובר בקונדילומה. הקונדילומה יכולה להופיע לא רק בתוך איזור הפות אלא גם על השפתיים של הפות ומסביב. לפעמים היא מופיעה גם באיזור פי הטבעת.
לא תמיד ניתן להבחין ביבלת הקונדילומה באיזור הפות תוך צפייה בלבד. ישנן מספר שיטות נוספות לאבחון קונדילומה בפות. אחת השיטות היא לבצע בדיקת פאפ או בדיקת משטח צוואר הרחם. בדיקה זו מתבצעת בכל מרפאת נשים, בקופות החולים או במרפאות חוץ של בית החולים. היא כוללת לקיחת משטח מאיזור צוואר הרחם. ישנן שתי בדיקות פאפ. האחת היא בדיקת פאפ דקה שמתבצעת על ידי משטח דק יותר ונחשבת ליעילה יותר והשנייה היא בדיקת פאפ רגיל שהיום מבוצעת אצל נשים אחת לשנה עד שלוש שנים.
בדיקה נוספת שהיא בדיקה לאבחון הד.נ.א של וירוס הפפילומה נקראת בדיקת PCR. בדיקה זו מומלצת בעיקר לנשים שזוהתה אצלן בעבר קונדילומה או התגלה אצלן וירוס הפפילומה. הבדיקה ניתנת לביצוע במרפאות מומחים ואינה נכללת בסל הבריאות של קופות החולים.
טיפול בקונדילומה
טיפול בקונדילומה באיזור הפות הוא טיפול שניתן במגוון שיטות. בין השיטות היעילות המוצעות כיום ניתן למצוא צריבת קונדילומה באמצעות לייזר – כאשר הטיפול הזה מוצע בעיקר כשהקונדילומה נמצאת באיזור חיצוני. קונדילומה בפות שממוקמת על החלק החיצוני של שפתי הפות היא מועמדת טובה לטיפול זה.
טיפול נוסף הוא טיפול באמצעות חנקן נוזלי. גם טיפול זה מועדף כאשר הקונדילומה נמצאת באיזור פתוח וחיצוני. הטמפרטורה הנמוכה של החנקן הנוזלי מאפשרת לחסל את התאים והקונדילומה נושרת לאחר הטיפול מעצמה – בדרך כלל עד שבוע מהטיפול.
טיפולים נוספים הם הסרה כירורגית של הקונדילומה, טיפול באמצעות מחט חשמלית, טיפול משחתי בקונדילומה באמצעות מספר סוגי משחות שניתן למצוא היום בשוק וניתנות כמובן על ידי הרופא באמצעות מרשם. בנוסף ניתן למצוא כיום גם טיפול הומאופתי בקונדילומה, בדרך כלל באמצעות טיפות.
המלצה של מנהל האתר: למידע נוסף בנושא טיפול בקונדילומה לחץ כאן