קולונוסקופיה: בדיקה מצילת חיים
החל משנת 2008 ניצלו אלפי חיים בישראל הודות לבדיקת הקולונוסקופיה.
אז מדוע רובנו נמנע מהבדיקה ומפקיר את חייו לחסדי הגורל?
קודם כל נתחיל בהתחלה.
הנתונים אודות סרטן המעי הגס בישראל אינם מעודדים:
- מדי יום 10 אנשים מקבלים את הבשורה המרה כי חלו במחלה, ועוד 5 נוספים מתים בשל המחלה.
- זה אומר שמספר הנפגעים השנתי מסרטן המעי הגס – גדול פי 4 ממספר נפגעי תאונות הדרכים.
- לאחד מכל שלושה מבוגרים בגילאי 50 ומעלה יש ככל הנראה פוליפ בבטן. פוליפ זה עלול להתפתח לסרטן.
- הנתון האחרון אומר שלמעשה מסתובבים בינינו כ-400 אלף איש בעלי פוטנציאל לחלות במחלה.
החדשות הטובות הן שמרגע שגדלה המודעות לנושא בישראל, החל משנת 2008, שכיחות המחלה ירדה ב-25% ושיעורי התמותה ירדו ב-10%.
מדוע זה? מכיוון שבדיקת קולונוסקופיה מאפשרת לבצע 2 פעולות בפעולה אחת: גם לאבחן ולגלות פוליפים וגידולים חשודים במעי הגס, וגם לבצע כריתה ו/או טיפול דרוש אחר למניעת התפתחות סרטן.
עשיתם בדיקת קולונוסקופיה ולא נתגלה אצלכם דבר? יש לכם שקט בחמש עד עשר השנים הבאות, עד הבדיקה הבאה בתור (לבני 40 ומעלה). במידה שנתגלו אצלכם ממצאים מחשידים, הדורשים גם התערבות כלשהי, בדיקת הקולונוסקופיה הבאה צריכה להתבצע תוך שנה עד חמש השנים הבאות.
אם כל הנתונים הם לטובת הבדיקה – מדוע הרוב נמנע ממנה?
אנשים רבים חוששים מהבדיקה, נמנעים מלבצע אותה ואינם יודעים מה מצבם. מה גורם לזה? הנה כמה סיבות עיקריות, לצד המענה שיפריך את החשש מכל סיבה בתורה:
הבדיקה פולשנית ולא נעימה – אין ספק שקולונוסקופיה אינה נוחה, אך היא בהחלט נסבלת. ראשית המטופל מקבל חומר טשטוש המקהה את חושיו ותורם לתחושת נינוחות ורגיעה. שנית מדובר בצינור דק וגמיש ככל האפשר, העושה את דרכו במעי בצורה חלקה ככל הניתן. לעתים ניתן להשתמש גם בג'ל או בחומר סיכוך אחר כדי להקל על ביצוע הבדיקה.
ההכנה לקולונוסקופיה עושה לי רע – כדי להכין את המעי לבדיקה, יש לרוקן אותו מתכולתו עד כמה שניתן. זאת עושים בדרך כלל על ידי 2 פעולות עיקריות – הקפדה על הנחיות אכילה ושתייה טרום הבדיקה, וכן נטילת חומר כימי המרוקן את המעי בצורה מלאכותית.חומר זה עלול לגרום לבחילות, להקאות ולתופעות לוואי אחרות.
אומנם על הנחיות התפריט חובה להקפיד, אולם כיום ניתן לבצע הכנה לקולונוסקופיה גם ללא החומר המרוקן (הנקרא פיקולקס). הכנה מסוג זה מתבצעת בדרך כלל בשיטת Colon Hydrotherapy, שאושרה לשימוש על-ידי ה-FDA בארצות הברית ועל-ידי משרד הבריאות הישראלי.
שמעתי שלא כל אחד יכול לעבור את הבדיקה – רוב האוכלוסייה אכן יכולה לעבור בדיקת קולונוסקופיה, אולם יש כמה קהלי יעד שהבדיקה אינה מומלצת עבורם (חולים במחלות מעיים דלקתיות, למשל). בכל מקרה של ספק חובה להתייעץ עם רופא, ולא לגשת לביצוע הבדיקה טרם היוודע לכם שאתם מתאימים לתהליך.
אני מעדיף קולונוסקופיה וירטואלית – כל הכבוד על ההתמצאות בשטח, אולם בדיקה וירטואלית טובה רק לאיתור הבעיה ולא לטיפול בה (מבוצעת באמצעות הדמיית CT). במידה שיתגלו פוליפים או ממצאים חשודים אחרים, ככל הנראה יהיה צורך בקולונוסקופיה מלאה ממילא, על מנת לבצע את כריתת הפוליפים.