מהו ניתוח אף שניוני (או ניתוח לתיקון אף)?

ניתוח זה מוגדר ברוב המקרים, כניתוח שנועד לתקן מבחינה אסתטית או רפואית את האף לאחר פרוצדורה כירורגית שעברו המטופלים בעבר. לצערנו, ניתוחים אלה הופכים לנפוצים יותר ויותר בקרב האוכלוסייה ולכן, על רופאים להתמחות בהם, להכיר את מאפייניהם הייחודיים ובעיקר, ללמוד כיצד לסייע למטופלים ולמנוע טיפולם נוספים בהמשך. מעבר להליך הרפואי, מדובר בהליך לא פשוט גם מבחינה נפשית, שכן ישנו תסכול רב, ועוגמת הנפש שנגרמת למטופלים היא משמעותית ביותר. מלכתחילה לא פשוט להחליט לבצע ניתוח אף אסתטי, ולאחר כישלון של ניתוח כזה, התחושה היא לא נעימה בלשון המעטה.

מהן הסיבות הנפוצות לניתוחי אף שניוניים?

יכולות להיות לא מעט סיבות לניתוח אך חוזר, להלן העיקריות שבהן:

  • בעיה נשימתית שהתפתחה לאחר הניתוח הקודם, שהחמירה או שלא טופלה כראוי
  • חוזר התאמה אסתטית של האף לפנים
  • בעיה שהתפתחה באף או באזור האף בעקבות החלמה לקויה

באתר של ד"ר מרקוס הראל, לו יש ניסיון רב בביצוע ניתוחים לתיקון האף, מצוין שהתפתחויות שונות של קשיים בנשימה דרך האף, הן הסיבה העיקרית לצורך בניתוח אף חוזר. עוד מצוין באתר המכיל מידע רב על ניתוח אף, שאין שום סיבה שדבר כזה יקרה ואם כבר אז להיפך, לאחר ניתוח אף ישנה שאיפה לשיפור בנשימה דרך האף.

הייחודיות של ניתוחי אף שניוניים לעומת ניתוחים ראשונים

ראשית, יש להבין כי ניתוח אף "שניוני" לא חייב להיות השני במספר, כלומר לעיתים מטופלים יכולים להגיע לאחר שני ניתוחי אף ויותר, אולם גם אם אכן מדובר בניתוח השני, עדיין מדובר בניתוח מאתגר מאוד עקב כמה סיבות: הניתוח הראשוני כולל בד"כ הסרה מסוימת של הסחוס או חלק ממנו, דבר שמקשה על עיצוב האף מחדש. בנוסף, כשמטרת הניתוח השניוני הינה לתקן בעיות נשימתיות, על הרופא\ה למצוא את הסיבה המדויקת לבעיה, דבר המהווה אתגר בפני עצמו. מעבר לכך, עצם ההליך הכירורגי הקודם שעברו המטופלים גרם לעור באזור להיות עבה יותר ופחות נוח לעיצוב מחודש.

כיצד ניתן להתגבר על אותם אתגרים בניתוח לתיקון אף?

כשמדובר בניתוחים שניוניים או בפרוצדורות כירורגיות בכלל, חשוב להבין שאין "פתרונות קסם" שיוכלו להבטיח למטופל את התוצאה המושלמת במאת האחוזים. עם זאת, ניתן בהחלט להגדיל את סיכויי ההצלחה של ההליך בכמה דרכים:

ייעוץ אישי וכן למטופל – בייחוד כשמדובר בניתוח שנועד לתקן פגם אסתטי בלבד, יש להבהיר ללקוח את סיכויי ההצלחה של ההליך, תוך הסבר מפורט על מאפייני המקרה המסוים. זכרו – רופא אמין יהיה גם כזה שייעץ למטופל לא לעבור ניתוח אף שניוני, במידה והוא סובר שקיים בכך סיכון גבוה.

בניית תכנית מותאמת אישית עבור כל לקוח ולקוח – ניתוח שניוני מחייב רמת דיוק ומיומנות גבוהות אף מאלה שנדרשו בניתוח הראשון\הקודם. לכן, יש לבנות ביחד עם הלקוח תכנית מותאמת אישית שתתחשב במאפייניו האישיים, לרבות הצגת הפרוצדורות האפשרויות ומתן אפשרות בחירה ללקוח (במידת האפשר מבחינה רפואית).

היכרות עם אסטרטגיות כירורגיות מגוונות – כיד שרופאים יוכלו להציע ולגבש עבור הלקוח את התכנית או התכניות האפשריות, עליהם להכיר דרכים מגוונות בהן ניתן לפעול כדי להגיע לתוצאה הרצויה, הן מבחינה בריאותית והן מבחינה אסתטית. חשוב לציין בהקשר זה, כי על הלקוח לפנות אך ורק לרופא\ה מומחים ובעלי ניסיון בניתוחים שכאלה, ע"מ להגדיל את סיכויי ההצלחה.