יתרונותיהם של שמני מאכל בכבישה קרה
שמני מאכל רבים מקורם בצמחים. להפקת השמן משתמשים בכמה שיטות, שאחת מהן – כבישה קרה – נחשבת לכזו ששומרת על יתרונותיהם של השמנים הצמחיים ושמני המאכל בפרט
כל מי שיוצא לקניות בסופר, ועומד מול מדף השמנים, מבחין מיד במגוון די גדול של שמני מאכל מסומנים בביטוי "בכבישה קרה": קנולה, זית, חמניות וכו'.
בחנויות טבע אפשר למצוא לרוב מגוון גדול יותר של שמנים, שחלקם משמשים לא רק למאכל, אלא גם לעיסוי או לטיפולים שונים. בין השמנים האלה אפשר למצוא גם שמן גדילן, שבו נתרכז הפעם לצורך דוגמא לשמני מאכל שמפיקים בכבישה קרה.
גדילן הוא צמח שנתי או דו-שנתי עם ראשי פרחים סגולים שמופיעים בקיץ, ולו זרעים שחורים עם ציצים של שיער לבן. כל מי שמטייל בישראל יכול לראות אותו בשדות – מאזור המרכז ועד הגליל והגולן.
שמן גדילן מופק מהזרעים הבשלים. השמן עצמו מכיל חומצות שומן חיוניות, סטרולים, נוגדי חמצון וויטמין E והוא שימושי כתוסף מזון וכן בתעשיית הקוסמטיקה.
בזכות כל החומרים שמסיסים בשמן גדילן, הוא נחשב בתעשיית הקוסמטיקה לכזה שמזין ומגונן על העור וברפואה המסורתית הוא משמש בעיקר כמסייע לתפקוד הכבד.
בנוסף, את שמן הגדילן נותנים כתוסף מזון למי שסובלים מסוכרת, למשל, למי שיש להם תיאבון חלש או קשיי התפתחות בילדות. מקובל לתת אותו גם לנשים בהיריון, במיוחד למי שסובלות מבחילות רבות, מקשיי עיכול ועצירות. בקיצור, שמן גדילן הוא דוגמא לשמן מאכל, שלו פעילויות ותכונות בריאותיות רבות.
זרעים קשים – הפקה קשה
אם נסתכל על הזרע עצמו, נראה שהוא קשה למדי, וכדי להפיק את השמן דרושה פעולה מסיבית של ממש כדי להפיק את מעט השמן שיש בו.
אם משתמשים בחום או בחומרים ממיסים שונים, אפשר להעלות את כמות השמן שממצים מהזרעים ולהגדיל את הרווח ליצרן. הבעיה היא, שחום הורס הרבה מהחומרים המועילים שיש בזרע ומומסים בשמן.
חומרים כימיים שונים – ממסים כגון טולואן או בנזן – אסורים בתעשיית המזון או הקוסמטיקה וחומרים אחרים, גם אם הם מותרים, עדיין מהווים בעיה: גם מיצוי כימי גורם לעיתים קרובות נזק לחומרים שיש בשמן.
הפתרון – כבישה קרה
בכבישה קרה ממצים את השמן בתהליך מכני תוך כדי שמירה על טמפרטורה נמוכה ככל האפשר של השמן בזמן ההפקה שלו.
ההפקה מתבצעת ברוב המקרים על ידי לחיצה – כבישה – משולבת בשבירה של הזרעים וקבלת משחה שמכילה גם את השמן. את המשחה הזו – הפסטה – שוטפים במים, כאשר הם סופחים את כל מה שאינו מסיס בשומן. את המים והשמן מפרידים בסופו של דבר, כך שמתקבל שמן טהור, שלא עבר חימום.
בסופו של דבר, היות והזרעים לא עוברים חימום ויש בקרת טמפרטורה לאורך כל תהליך ההפקה, השמן נשאר יציב, הוא אינו מתחמצן או מתפרק. בצורה כזו נשמרות כל התכונות הבריאותיות שגלומות בו וזה היתרון הגדול של שמן מאכל בכבישה קרה.