הידבקות במחלת הכלבת

 

הידעתם כי נשיכה או שריטה קלה שבקלות מבעל חיים נגוע בכלבת חושפת אתכם להידבקות בווירוס קטלני המסכן את חייכם?
מחלת הכלבת הינה מחלה חשוכת מרפא מרגע הופעת התסמינים, המחלה פוגעת במערכת העצבים כאשר הווירוס חודר לגוף ומנצל את תאי התא המאכסן לצורך שכפול מהיר ושגשוג. הדרך הטובה ביותר להילחם במחלה הינה מניעתה על ידי חיסון כלבת של כל היונקים המצויים בביתכם (מלבד בני האדם) ובעזרת מודעות לסימפטומים אשר יצביעו על הדבקות במחלה.

 

דרכי הפצת מחלת הכלבת

טעות רווחת בקרב רבים הינה המחשבה שכלבת (על כך מרמז גם שמה) מועברת על ידי כלבים בלבד. מחלת הכלבת מוצאת דרכה לגופן של יונקים רבים, בהם כלבים, חתולים, שועלים, תנים וזאבים. כמוהם גם האדם (יונק בעצמו) חשוף להידבקות במחלה ויכול להידבק על ידי שריטה קלה או נשיכה של אחת החיות המצוינות לעיל.

ווירוס הכלבת מועבר באמצעות נוזלי הגוף (בעיקר רוק ונוזל השדרה כל בעלי חיים בעלי דם חם) ומוצא דרכו למערכת העצבית. כאשר מתבטא הנגיף בסימנים חיצוניים הרי זה מעיד כי אין דרך חזרה ואין דרכי טיפול יעילים למחלת הכלבת.

סימפטומים של כלבת

בבעלי חיים נוטה המחלה להתבטא בשינוי קיצוני של ההתנהגות, רבים מהיונקים שנטו להיות בעלי מזג נוח יבטאו התנהגות תוקפנית, ובעלי חיים אחרים יראו פחד גדול שלא היה קיים לפני.
פחד ממקורות אור ומים גם הם תסמינים שכיחים במחלה.
קצב התקדמותה של המחלה במערכת העצבים יביא גם לעליה באגרסיביות התסמינים ובשלבים מאוחרים יותר עלולים להופיע פרכוסים ומצבי שיתוק. מחלת הכלבת הינה קטלנית מאוד ומעת הופעת התסמינים לא יחלפו יותר מ-10 ימים עד מותה של חיית המחמד או בעל החיים הנגוע במחלה.
גם לבני אדם המחלה קטלנית ומשהופיעו התסמינים אז אין דרך חזרה. חשוב להבין כי אין מדובר במגפה ורק מקרים בודדים של כלבת הופיעו לאורך השנים אך עם זאת זוהי מחלה שמעוררת חשש רב בשל האופי הקטלני שלה. בני אדם נוטים לפתח בחילות, הקאות כאבי ראש ותסמינים שאינם זהים ממקרה למקרה.

כלבת בבני אדם

ישנם מקרים רבים המדווחים בעולם אודות חשד להידבקות במחלת הכלבת בבני אדם. עם עליית החשד הראשוני (נשיכה או שריטה מבעל חיים נגוע) יש לגשת לאלתר לקבלת טיפול. ישנו טיפול יעיל לבני אדם בטרם מופיעים התסמינים. בכל אופן יש לחטא את מקום הנשיכה ולפנות לחדר מיון (שם ינתן חיסון פעיל וחיסון סביל). חשוב להבין כי מיקום הנשיכה וכמות הנגיפים הינם פרמטר חשוב למהירות ההתקדמות של המחלה.
אנשים העובדים עם בעלי חיים ומצויים ברמת סיכון גבוהה יותר למגע עם חיות חולות כדוגמת וטרינרים ועובדי מעבדה מקבלים חיסון למניעת הידבקות (וחוזרים עליו אחת לתקופה).

מניעת כלבת

יש לחסן כל כלב עד גיל שלושה חודשים ולאחר מכן לחזור על החיסון אחת לשנה.
יש להיות ערניים לכל מקרה של בעל חיים נגוע ולדווח על כך לרשויות.
יש לדווח לווטרינר על מקרה מוות בלתי מוסבר של חיית המחמד שלכם.

לא מאמצים לפני שבודקים! החלטתם לאמץ בעל חיים משוטט, רק לאחר בדיקה וטרינרית מקיפה.